Loco Media Groep

Loco Media Groep

advertentie
Geschreven door Sophie van der Velden
7 november 2024 13:00


Geldtekort bij Staatsbosbeheer, vooral recreanten de dupe
Foto: Geldtekort bij Staatsbosbeheer, vooral recreanten de dupe
Er is geen geld om de picknickbanken te vervangen. Foto: Alex Plantinga

NUNSPEET - Staatsbosbeheer kampt met geldproblemen. Vooral de recreatiegebruikers van de bosgebieden merken daar nu de gevolgen van. Boswachter Alex Plantinga maakt zich zorgen over de toekomst. "In de toekomst moeten we misschien paden gaan sluiten."

Staatsbosbeheer heeft op dit moment te weinig geld voor het beheer van de natuurgebieden. "Dat tekort is eigenlijk een doorlopend probleem", legt Plantinga uit. Begin van dit jaar waarschuwde de ANWB ook al voor de verliezen die de natuurorganisatie maakt. "In veel gebieden van Staatsbosbeheer is het inmiddels beleid om versleten of beschadigde basisvoorzieningen niet meer te vervangen", meldde de ANWB. 

Lees ook: Jarenlang verlies Staatsbosbeheer: ‘De natuur komt altijd geld te kort’

Verrotte picknickbanken
Destijds liet Plantinga weten dat de situatie in en rondom de natuurgebieden van Nunspeet nog niet zo nijpend was. Nu lijkt dat veranderd te zijn. "In het Zandenbos staan sinds een aantal jaar houten picknickbanken. Die zijn nu verrot en onveilig om te gebruiken, maar we hebben geen geld om ze te vervangen", legt de boswachter uit. Het gevolg is dus dat de banken weggehaald worden, maar dat er geen nieuwe voor in de plaats komen. 

Een ander voorbeeld zijn de informatiepanelen in het bos. "Sommige panelen zijn al uit de vorige eeuw, maar we kunnen ze niet vernieuwen. De fietspaden proberen we te bladblazen, zodat ze goed toegankelijk blijven voor fietsers, maar daar hebben we ook geen geld meer voor."

Kuilen in parkeerplaatsen
Ook de parkeerplaatsen bij de ingang van de bossen vormen een probleem. "Sommige parkeerplaatsen hebben diepe kuilen. Normaalgesproken zouden we die vullen, maar dat kan nu ook niet." Volgens Plantinga gaat dit alles ten koste van de beleving van de recreanten. "Je wil hen een fijne beleving geven van het begin tot het eind."

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Geldtekort bij Staatsbosbeheer, vooral recreanten de dupe
Op de parkeerplaatsen zijn grote kuilen ontstaan. Foto: Alex Plantinga

De financiële problemen zijn deels toe te kennen aan de te lage subsidie. Jaarlijks krijgt Staatsbosbeheer 9,2 miljoen euro per jaar aan subsidie van de provincies voor het beheer. "Die subsidie is al jarenlang hetzelfde, maar het materiaal en personeel zijn duurder geworden", legt Plantinga uit. 

Creatieve acties
Om toch aan wat extra financiële middelen te komen voor het nodige onderhoud, worden de boswachters creatief. Zo zet Plantinga zo nu en dan zelf acties op touw om geld op te halen voor projecten. "Ik wil bijvoorbeeld de omheining rondom de vijver in het Zandenbos verbeteren, maar daar moeten de bewoners dus zelf voor gaan betalen." Daarnaast is het mogelijk om te doneren voor lokale projecten via buitenfonds, een initiatief van Staatsbosbeheer. "En vrijwilligers zijn natuurlijk ook altijd welkom."

Tegelijkertijd noemt Plantinga dit soort acties 'pleisterplakken'. "Je kunt niet eindeloos om geld blijven vragen van mensen." Daarom hoopt Plantinga nog altijd op meer subsidie vanuit de provincie. "Maar ik verwacht dat het de komende tijd nog niet beter zal worden."

Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.

Oldebroek  Elburg  Nunspeet  Harderwijk  Ermelo  Putten  Nijkerk  Barneveld Nieuws 

oldebroek  elburg  nunspeet  harderwijk  ermelo  putten  nijkerk  barneveld  veluwe  vrmg  staatsbosbeheer  subsidie 
 
  • LocoTV
  • LocoFM

Elburg Vischmarkt

Elburg Haven

advertentie