Samenwerking? Ja. Maar wel gelijkwaardig.
Duurzaam Oldebroek erkent het belang van bestuurlijke samenwerking met Defensie. De gemeente heeft een band met defensie en het kan immers voordelen opleveren voor de inwoners. Duurzaam Oldebroek zet een kanttekening bij de manier waarop die samenwerking nu wordt ervaren.
“Het lijkt eerder eenrichtingsverkeer dan een partnerschap,” stelt de fractie. “En dat roept de vraag op: hoe serieus worden wij als gemeente eigenlijk genomen?”
Zorgen over omgang met onze leefomgeving
De partij herinnert aan eerdere zorgen over het gebruik van grondgebied binnen de gemeentegrenzen door Defensie. Zo werd in juli vorig jaar aandacht gevraagd voor de risico’s van PFAS-vervuiling, een probleem dat werd aangekaart na berichtgeving van onderzoeksprogramma Pointer.
PFAS is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen, maar wel op grote schaal zijn gebruik door defensie in het blusschuim. Het zijn microdeeltjes, breken nauwelijks af in het milieu en kunnen zich ophopen in het lichaam. Inmiddels is duidelijk dat PFAS schadelijk kan zijn voor mens en natuur – onder andere via het grondwater.
De reactie op de vragen hierover liet ruim een half jaar op zich wachten – een signaal dat niet bepaald duidt op urgentie of transparantie.
Ook het schietterrein Zwolse Bos kwam in en verdween gelukkig uit beeld. Samen met de ABO diende Duurzaam Oldebroek een motie in om een krachtiger signaal af te geven dan alleen de geformuleerde zienswijze. Deze motie werd mede gesteund door het CVO. Ook de negatieve zienswijzen van defensie op woningbouw in het aanliggende gebied stoort Duurzaam Oldebroek.
Intussen is de ernst van de situatie verder onderbouwd: de Inspectie Leefomgeving en Transport concludeerde recent dat omwonenden onvoldoende worden beschermd, dat vergunningen ontbreken of niet actueel zijn, en dat handhaving te wensen overlaat. Het Artillerie Schietkamp (ASK) werd daarin nadrukkelijk genoemd.
Een wortel aan een stok?
De fractie stelt zich dan ook kritisch op tegenover het beeld dat nu wordt neerzet. “Worden we werkelijk gehoord? Of wordt ons een wortel voorgehouden zonder echte zeggenschap of wederkerigheid?” vraagt Duurzaam Oldebroek zich af. “Tot nu toe lijkt Defensie vooral te nemen – ten koste van inwoners en natuur.”
Tegelijkertijd laat Duurzaam Oldebroek zien dat het bereid is mee te denken en oplossingen aan te dragen. Zo heeft de fractie meermaals gelobbyd en gepleit voor het instellen van een klankbordgroep van omwonenden, zodat hun zorgen en ideeën structureel en vroegtijdig worden meegenomen in besluitvorming. Want juist de mensen die direct met de gevolgen te maken hebben, verdienen een volwaardige plek aan tafel.
Tijd om wederkerigheid concreet te maken
Duurzaam Oldebroek roept het college op om zich stevig op te stellen richting Defensie. Er moet sprake zijn van concrete compensatie en investeringen die bijdragen aan een betere leefomgeving. Enkele voorstellen vanuit de achterban die toegejuicht worden zijn onder andere:
• De aanleg van een fietssnelweg naar Zwolle;
• Een Kamphal 2.0 als multifunctionele ontmoetingsplek voor inwoners;
• Wijkbatterijen als oplossing voor netcongestie;
• Subsidies voor verduurzaming van woningen, specifiek gericht op huishoudens met lagere inkomens;
• En maatregelen om omwonenden van het ASK tegemoet te komen.
Tot slot
“De koppelkansen zijn er,” besluit Duurzaam Oldebroek. “Maar we willen geen valse beloften. We willen echte samenwerking met concrete resultaten. Niet alleen de kans op een wortel – we willen hem ook echt.”
Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.