Al enkele keren moest de gemeente een grotere locatie zoeken voor de bijeenkomst, maar bij de Johanneskerk hield het maximum toch echt op. Meer dan duizend mensen, vooral inwoners uit Heerde en Wapenveld, waren afgekomen om de plannen van defensie te horen. Met een QR-code kon je jezelf toegang verschaffen, maar daarvoor moesten eerst alle flesjes water afgestaan worden. Met beveiligingsmedewerkers en handhaving actief, wilde noch de gemeente noch defensie risico’s lopen dat het uit de hand zou kunnen lopen.
Hol van de leeuw
Burgemeester Olaf Prinsen van Heerde opende de avond en is trots op het aantal mensen wat is gekomen: “We hadden geen idee wat we moesten verwachten en het maakt me trots dat het zo leeft.” Toch hoopt hij dat de avond ordentelijk verloopt, ook omdat volgens hem de mensen van defensie zich ‘in het hol van de leeuw’ begeven. Gelukkig voor hem liep het geen enkele keer uit de hand.
Lees ook: Harde knallen in Elburg en Oldebroek blijven, maar worden luider: Defensie kondigt uitbreidingsplannen aan
Inhoudelijke argumenten
Bestuurlijk is er volgens de burgemeester ook geen draagvlak: “Wat ons betreft valt onze gemeente af in de plannen. We zitten nu in de fase dat we inhoudelijke argumenten moeten geven wáárom dat zou moeten en roept de mensen ook op om zoveel mogelijk argumenten te benoemen.” Het is nog geen gelopen race, want het Zwolse Bos en Landgoed Petrea behoren tot één van de zeven mogelijke terreinen waar een extra springterrein moet komen.
Transparantie is dubbel
De twee heren die namens het ministerie van Defensie uitleg geven over de plannen zijn Egge Jan de Jonge en Roy Hemmelder. Roy opent de avond met complimenten voor de regio: “Het voelt als vakantie om hier te zijn, zo mooi is het hier.” Hij legt uit dat defensie meer ruimte nodig heeft voor het nationale belang. Hij benoemt hoe dubbel het is om zo transparant te zijn, ook al is er nog veel onduidelijkheid: “We zijn ons bewust dat we daarmee ook onrust en onzekerheid gecreëerd hebben, dat is het nadeel.”
Praktische locatie
Wat locatie betreft lijkt het stuk bos bij Heerde en Wapenveld in ieder geval erg geschikt. De genie-eenheden die in Wezep gevestigd zijn moeten naar het Brabantse Reek om te oefenen met explosieven. Het zou voor hen natuurlijk een stuk praktischer zijn om dit op steenworp afstand te kunnen doen.
Lees verder onder de afbeelding.
Onduidelijkheid over activiteiten
Toch is het voor veel mensen onduidelijk wát er nou precies gaat gebeuren als het allemaal door moet gaan in Heerde en Wapenveld. Eén van de aanwezigen grijpt het vragenmoment dan ook met beide handen aan: “In de omgeving gaan verhalen dat we niet meer in het gebied mogen komen. Wat gaat er precies gebeuren? Daar gaat u niet op in!” Er volgt luid applaus.
Het antwoord van defensie is duidelijk: “Als de keuze valt op dit terrein dan zal het, net als in Reek, een afgesloten terrein zijn. Er komt een groot hek omheen komen en recreatief medegebruik is dan niet meer mogelijk.” In het midden van het terrein zal een ‘springpunt’ zijn en daar zullen de daadwerkelijke explosies gaan plaatsvinden. Daarnaast noemt defensie het realistisch dat er zo’n veertig weken geoefend zal gaan worden.
Uitbreiding ASK
Een andere zorg, die ook leeft, is de uitbreiding van het ASK in Oldebroek. Er zijn daarvoor vier zoekgebieden wat de gemeenten Elburg, Oldebroek, Heerde, Epe én Nunspeet kan raken. Voor Heerde zou dit zelfs eventueel de afsluiting van de Zuidweg kunnen betekenen. Het ASK is belangrijk voor defensie, aangezien ze geen andere plek hebben waar ze met artillerie kunnen schieten. Wie rondom het ASK woont is het wel gewend, zo nu en dan hoor je een doffe dreun in de lucht. Je weet dan dat er geoefend wordt door defensie. Ze willen echter met grotere mortieren gaan schieten wat meer geluidsoverlast zal teweegbrengen.
Lees ook: Inwoners vrezen voor afsluiting Zwolse Bos: ‘Beperkte ruimte eerlijk verdelen'
Zorgen blijven
Terug naar de zorgen, want die zijn blijven weldegelijk bestaan. Wat wordt de economische impact? Wat doet het met de leefbaarheid? Wat doet het met de woningwaarde van de huizen van de inwoners? Er zal in ieder geval minder gerecreëerd kunnen worden, waardoor het toerisme af zal gaan nemen. Dat gaat ongetwijfeld gevoeld worden.
Zo vindt ook Henkjan Schutte van de Actiegroep Explosievrij Heerde: “Er zal veel stikstof vrijkomen, dit is een probleem voor de noodzakelijke woningbouw. Moeten boerenbedrijven dan gaan verdwijnen? En hoe veel geluid en trillingen brengt dit met zich mee?”
Goede buurman?
Hij vergelijkt de situatie met een goede buurman: “Wij hebben de huidige overlast sinds jaar en dag geaccepteerd. Als je buurman af en toe een feestje viert dan accepteer je dat, maar als er elke dag een feestje gevierd wordt ga je er toch wat van zeggen. Wij vinden het geen fairshare voor de Kop van de Veluwe.” Hij doelt daarmee op het feit dat defensie momenteel al erg actief is in de regio.
Lees verder onder de afbeelding.
Staande ovatie
Schutte krijgt de zaal echt helemaal in beroering als hij een formele koopakte van het Zwolse bos tevoorschijn tovert. De akte komt uit 1956 en in artikel 5 staat geschreven: ‘De staat der Nederlanden verbindt zich, het gekochte terrein ten behoeve van de recreatie blijvend voor publiek open te stellen.’ Hij vult aan: “Wij zien graag dat de staat zich houdt aan haar beloftes en ondertekende koopakte, want als u zich hier niet aan uw woord houdt, hoe moeten wij u dan voor de toekomst vertrouwen?” Wat volgt is luid applaus en langzamerhand begint iedereen op te staan, een langdurende staande ovatie volgt. Het is veelzeggend voor de tendens die leeft in Heerde en Wapenveld.
Identiteit van Heerde bedreigd?
De avond wordt afgesloten door wethouder Nienhuis en burgemeester Prinsen. Ze hebben erg veel waardering voor de actiegroep en hebben respect voor hun inzet. Prinsen zou in ieder geval heel graag zien dat het gebied open blijft, omdat het deel uitmaakt van de identiteit van Heerde: “We hebben bos, heide én water. Dat vindt je nergens. Het is ook het gevoel: het kunnen recreëren, mountainbiken en paardrijden. Het is onderdeel waarom mensen hier willen wonen, dit plan zou iets doen met de groene identiteit van Heerde.”
Velen kunnen vraag niet stellen
Aan het einde van de avond bij de laatste vragenronde steken nog veel mensen hun vinger in de lucht, maar hun vraag wordt niet meer behandeld. Er blijven dus veel vragen leven bij de inwoners, deze blijven voorlopig onbeantwoord. Via een formulier kunnen de vragen alsnog gesteld worden, maar of de onrust en onzekerheid na deze avond is verdwenen valt te betwijfelen.
Bekijk hier de video die eerder werd opgenomen met de Actiegroep Explosievrij Heerde:
Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.