“Ik zeg niet dat ik kom als belastingcontroleur, dat roept in sommige gevallen al negatieve gedachten op. Ik zeg dat ik langskom namens de gemeente om te kijken of de administratie nog op orde is.” Controleur Beuk* werkt voor Legitiem, een bedrijf dat door de gemeente wordt ingehuurd om de controles te doen. Als projectcoördinator loopt hij zelf langs de opgegeven adressen, maar heeft ook controleurs die hij aanstuurt.
Iets doen wat ik nog nooit had gedaan
De hele administratie staat op zijn telefoon. Voor ieder aanbelmoment is er een registratiecode. Wel thuis, niet thuis, een hond gesignaleerd, alles wordt genoteerd. De controleur komt oorspronkelijk uit de wereld van de aandelenbeurs. Een zakelijke wereld, waar alles snel gaat. Na 40 dienstjaren mocht hij ‘er uit’. “Ik ben lekker bezig gebleven, daar blijf je jong bij. Ik ben dan wel bijna 70, maar zo voel ik me echt nog niet. Ik wilde niet thuis blijven zitten en mijn vrouw lastig vallen én ik wilde wat doen wat ik nooit had gedaan. Zo heb ik bij Omroep Flevoland gewerkt, bij de KLM en ben ik vrijwilliger geweest in een ziekenhuis. En nu doe ik dit. Iedereen die dit werk doet is 60-plusser. Gemiddeld werken mensen 10 tot 15 uur per week, niet langer dan 5 uur per dag.”
Privacy staat hoog in het vaandel
Het is eigenlijk wel gezellig zo langs de deuren. De helft van de bewoners is thuis en ze maken een praatje, hoewel ze eerst vaak afstandelijk reageren. Het eerste uur verloopt misschien wel voorspelbaar. De Barnevelders houden zich aan hun verplichtingen; waar een hond geregistreerd staat, treffen we een hond aan, waar geen honden geregistreerd staan, zijn geen honden. “Ik hou altijd keurig afstand. Nu er niet meer via callcenters gebeld mag worden, gaan veel goede doelen ook langs de deuren. Mensen zijn dat wel zat, dus ze staan dan al wat defensiever in de deuropening. Tot ze horen dat ik van de gemeente ben en alleen de administratie controleer. Ik bel aan en doe een flink aantal stappen terug om ruimte te geven. In grote steden is dat ook voor de veiligheid. Daar loop je nog wel eens tegen agressie aan. Ik doe het vooral uit het oogpunt van privacy. Een keiharde regel is: nooit bij iemand naar binnen gaan, nooit door de ramen gluren en nooit achterom lopen.”
Geen discussies
De wet op de privacy heeft ook invloed op het registratiesysteem, er wordt geen enkele naam in het systeem vermeld. Alleen huisnummers. “Zo voorkom je ook verwarring, een hond kan op naam van Jansen staan en hangt er een bordje met de Vries bij de voordeur. Het gaat echt om het adres. We hebben nu geen discussie van wie welke hond is. We houden ons sowieso ver buiten discussies.” Het valt op dat veel voordeuren in Barneveld op slot zitten. Dit geeft het gevoel dat mensen het ‘achterom-principe’ nog hanteren. Maar het is gewoon een no-go. “Dat is privégebied. Daar komen we niet.” “Natuurlijk kijk ik wel om me heen, als ik aanbel en ik zie een hondenriem in de gang hangen, dan weet ik dat er een hond in huis is. Maar een hond verraadt zichzelf vaak wel. Want het geblaf hoor je buiten echt wel.”
Hondenpoep en geblaf
Bij een woning wordt er niet open gedaan, op moment dat Beuk het terrein afloopt komt de bewoner aanfietsen. Hij zou wel graag een hond willen hebben, maar geniet ook van de honden van zijn kinderen op zijn tijd. “De meeste hondenbezitters houden zich ook wel aan de regels en de opruimplicht. Maar er zijn ook mensen die dan wel de poep in het zakje doen en vervolgens het zakje hier naast huis in de bosjes gooien. Dat kan toch gewoon in de daarvoor bestemde container, denk ik dan?” De buurvrouw doet open: “Gelukkig heb ik geen hond. Ik moet er niet aan denken. We hebben er hier één in de buurt en die blaft om zeven uur in de ochtend de hele buurt wakker. En dan ook nog tegen andere honden tekeer gaan! Waarom ze niet gewoon rekening houden met de buurt?!”
Wel of geen hondenbelasting
De controleur vertelt: “In gemeenten waar geen hondenbelasting betaald wordt, klagen mensen over het algemeen meer over overlast van honden. De gemeente besteedt ook echt geld van de hondenbelasting aan het hondenbeleid.” In Barneveld zijn bijvoorbeeld hekjes in de struiken gezet, zodat honden daar niet in kunnen en zijn er hondenuitlaatvelden.
Wethouder Wim Oosterwijk: "Over hondenbelasting wordt heel verschillend gedacht, veel gemeenten hebben de belasting afgeschaft en ook in Barneveld wordt dat af en toe gesuggereerd. Wat mij betreft moeten we een beetje van die discussie wegblijven. De controles zijn vooral bedoeld om het rechtvaardigheidsgevoel te creëren; het kan niet zo zijn dat de ene inwoner jaarlijks trouw zijn hondenbelasting betaalt en de andere (ook met hond) jarenlang ‘ongestraft’ kan blijven verzuimen. Wat mij betreft is het ‘gewoon’ dat we regelmatig controles uitvoeren op het betalen van diverse gemeentelijke belastingen."
Utrecht was de eerste
Afschaffen zit er dus voorlopig niet in in de gemeente Barneveld. En dat is volgens Beuk ook helemaal niet nodig. “Er worden echt maatregelen getroffen om de overlast te verminderen. Al in 1446 werd er in Utrecht hondenbelasting betaald. In 1800 werd de belasting landelijk ingevoerd. Vroeger kwam de schillenboer langs, die had geen geld voor een paard en kwam dus met de hondenkar. Je kunt wel raden wat die honden op straat achterlieten.”
Een uur verder en nog geen ‘vangst’. Geen honden in huizen waar ze niet zouden zijn. Geen hondenbench in gangen, waar nul honden geregistreerd staan, geen vermoeden. Er wordt besloten om nog één straat mee te pakken. Misschien is daar meer te vinden. Een dame op leeftijd is in de tuin bezig en wijst naar de buren: “Zij hebben een hond, maar zullen niet open doen. Maar verder in de straat heeft niemand een hond.” Het klopt, de buren staan geregistreerd met 1 hond én ze doen niet open. De controleur: “Maar dat betekent niet dat ik de andere huizen oversla. Ik moet overal aanbellen om een check te doen. Ik stel feitelijk vast wat ik zie. En dat gaat met de code in het systeem in. Hoe betrouwbaar de mevrouw ook is, ze kan het ook fout hebben.”
Een foute registratie te pakken?
Bij de volgende 20 woningen is het ineens raak. Nul honden geregistreerd meldt de controleur, maar nog maar net aangebeld en het geblaf is op de straat te horen. “Een logeerhond, van mijn dochter”, aldus de mevrouw. “Ik moet het toch noteren dat ik een hond gehoord heb, ik heb hem niet gezien. Maar ik zet in de aantekeningen dat het een logeerhond is. Mag ik vragen waar de hond normaal verblijft?” Het antwoord is in Nijkerk, dat valt niet onder het district van Beuk. Hij kan er ook niets mee. Persoonsgegevens worden niet geregistreerd. Bij de buurvouw staat 1 hond in het systeem. Er is geen geblaf. De hond blijkt er niet meer te zijn. “Mevrouw, meldt uw hond af bij de gemeente. Vaak kunt u met een bewijs van de dierenarts ook de teveel betaalde belasting terugkrijgen,” zo wordt geadviseerd. De controleur gaat nog de laatste huizen af: “Ik heb hier in het laatste stukje van het rijtje nul registraties staan.” En alsof het afgesproken is, een bruin Keeshondje springt enthousiast omhoog voor het raam, nog voordat Beuk het pad van de woning oploopt. Hoog geblaf en op en af zien we het kopje verschijnen in het raam. “Nou, dan is het toch nog gelukt. Gezien én gehoord op een adres waar nul honden geregistreerd staan. Of dit een logeerhond is, daar komen ze dan achter bij een extra controle. De gemeente vraagt ons dan bepaalde adressen nog een keer langs te gaan. Is er dan weer een hond, dan registreren we dat en is het aan de gemeente wat er mee te doen. Daar zitten wij niet meer tussen.
Beuk is tevreden: “Zo heb je een uur niks, zo ‘vang’ je ze achter elkaar. We hebben de gemeente weer kunnen helpen.”
Aan- of afmelden
Hier kunt u uw hond aan- of afmelden en vind u meer informatie over de hondenbelasting in de gemeente Barneveld.
Hier ziet u in welke gemeente hondenbelasting wordt betaald:
*volledige naam bekend bij de redactie
Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.