Ruim een jaar geleden diende Algemeen Belang Oldebroek (ABO) een motie met de vraag om een haalbaarheidsstudie te starten naar een rondweg om Oldebroek. De motie werd gesteund door de ChristenUnie en Duurzaam Oldebroek. De partijen CDA, Christelijk Verbond Oldebroek (CVO), SGP en VVD stemden tegen de motie. Maar met de steun van ChristenUnie en Duurzaam Oldebroek kreeg de motie wel een meerderheid en is het college aan de slag gegaan.
Voor- en tegenstanders
De reden waarom de motie ingediend werd door ABO was, omdat ze het onveilig vinden op de Zuiderzeestraatweg in het centrum van Oldebroek. Ze verwachten meer verkeer de komende jaren en volgens hen kunnen er op de huidige weg nog weinig maatregelen genomen worden, omdat er nu al veel obstakels zijn. Voorstanders van een rondweg benoemen vooral de verkeersveiligheid. Tegenstanders vinden het vooral een nadeel voor de ondernemers die er zitten, omdat spontane winkelbezoeken minder zullen worden, gezien het verdwijnen van het doorgaande verkeer.
Op de agenda krijgen
Een van de beleidsmedewerkers verkeer van Oldebroek laat weten dat het nu nog te vroeg is voor een haalbaarheidsonderzoek. Er zal een voorstel komen naar de raad waarin gevraagd wordt om een eerste stap te gaan zetten om dit op de agenda te krijgen bij andere partijen, zoals de provincie en de regio Zwolle. Hierbij wordt onder andere gekeken of er financiële mogelijkheden liggen. Daarnaast zal de raad ook middelen beschikbaar moeten stellen om (voor)onderzoeken te gaan doen.
2039
Voor de vraag ‘hoe het project het beste aanpakken?’ heeft de gemeente adviesbureau At Osborne ingeschakeld om dit te onderzoeken. In dit eerste onderzoek geeft het bureau aan dat, als er een rondweg komt, het minimaal tien jaar zal duren, voordat deze gerealiseerd is. Vijftien jaar is zelfs nog realistischer volgens hen. Reken maar uit, dan leven we al in 2039.
Adviezen bureau
Het bureau adviseert om een ervaren externe projectleider aan te stellen. Daarnaast adviseren ze om initiatieven en medewerkers binnen de gemeente samen te brengen op (onder andere) de gebieden woningbouw en infrastructuur. Ook zal er een plan van aanpak moeten komen, welke beoordeeld moet worden door de raad. En ook niet onbelangrijk, de raad periodiek terugkoppelen wat de voortgang is van het project.
Initiatieffase
Mocht de raad vervolgens akkoord gaan met het plan van aanpak en de daarbij behorende kostenpost, van naar verwachting 200.000 euro, dan kan de volgende stap in het project genomen gaan worden, wat betekent dat de initiatieffase kan gaan starten. Kiest de raad ervoor om dit budget niet beschikbaar te stellen dan is het nog onduidelijk hoe en of dit verder aangevlogen gaat worden.
Provincie en gemeente
Duidelijk is wel dat de bal bij de gemeente zélf ligt in de eerste fase. De provincie zal in een eventuele volgende fase de regie overnemen, omdat ze wegbeheerder zijn. De gemeente zal hier echter wel een ondersteunende rol in vervullen. Bij herinrichting van de huidige Zuiderzeestraatweg, die nu door de kern van Oldebroek loopt, is de gemeente zelf wel weer aan zet. Maar mocht het zover komen, dan is 2030 zeker al gepasseerd. Het laatste woord is hier zeker nog niet over gesproken.
Wat vind jij?
Wat vind jij van het idee van een rondweg om Oldebroek? Laat het weten door een mail te sturen naar Eljakim Doorneweerd: eljakim.doorneweerd@vrmg.nl
Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.