Het incident vond plaats op 21 augustus 2018. Nadat de koffer met de nepbom ontdekt was, werd het terrein ontruimd. De Explosieven Opruimings Dienst Defensie (EODD) onderzocht de koffer vervolgens. Stegeman wilde hiermee de beveiliging van defensieterreinen op de proef stellen.
Ontploffing
Het gerechtshof legde de journalist een geldboete van 4.750 euro op. Volgens het hof werd de journalist veroordeeld voor het achterlaten van een voorwerp met het oogmerk een ander ten onrecht te doen geloven dat het daardoor een ontploffing kon worden teweeggebracht.
De advocaten van Stegeman vielen voornamelijk over de begrippen 'voorwerp' en 'oogmerk'. Daarnaast zou Stegeman recht hebben op vrijheid van (journalistieke) meningsuiting. Daarom ging de journalist in cassatie bij de Hoge Raad tegen de uitspraak.
Juiste beslissing
Maar het mocht niet baten. De Hoge Raad oordeelt nu dus dat het hof de juiste beslissing heeft gemaakt. De verdachte heeft een ander ten onrechte laten geloven dat er een geïmproviseerd explosief in de koffer zat; en dat was ook de bedoeling, stelde het hof vast. Daarmee heeft Stegeman de mensen ten onrechte laten geloven dat er een explosie veroorzaakt kon worden.
Daarnaast wees het hof er op dat Stegeman met zijn actie onrust heeft veroorzaakt en aanzienlijke kosten maakte voor de betrokken diensten. Hoewel hij beweerde dat zijn actie journalistieke doeleinden diende, stelde het hof dat hij dit doel ook op een andere manier had kunnen bereiken, zonder de wet te overtreden. Volgens de Hoge Raad klopt het dan ook dat het hof deze actie te zwaar vond. Het oordeel is daarom gerechtvaardigd en niet in strijd met de vrijheid van meningsuiting.
Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.