Samen wandelden ze door het bos naar de heide. Jan Hop van Vitens legde uit hoe aan het werk te gaan: 'Vliegdennetjes verwijderen van de heide door ze bij de grond af te knippen; onder het laagste zijtakje, anders groeien ze weer verder. De Schotse Hooglanders eten wel gras en jonge berkjes, maar niet de dennetjes.' De deelnemers, uit verschillende plaatsen in de omgeving, waaierden uit over het heideveld en gingen gewapend met takkenscharen aan de slag. Een ontelbaar aantal boompjes moest het loodje leggen. 'Op deze manier groeit de heide niet dicht met dennen en kan dus elke zomer weer prachtig paars bloeien, 'verklaarde Jan Hop. 'Op die bloemen kunnen de bijen en andere insecten zich dan weer uitleven. Imkers plaatsen hun bijenkasten en later kunnen wij dan genieten van de honing. Ook voor de zandhagedis is de heide belangrijk als leefgebied'.
Tijdens de koffie-/appelsappauze kwam burgemeester Tanja Haseloop-Amsing een bezoek brengen en de werkers bedanken en aanmoedigen. Een deel van de groep ging in het bos aan de slag om een bosrand ook meer open te maken. Geleidelijk zal hier een corridor met heide en andere lage begroeiing ontstaan van het ene heideveld naar het andere.
Na een lekkere biologische lunch, verzorgd door cafetaria Station 134, ging het werk in de middag nog een tijdje door, steeds onder een mooi zonnetje. De deelnemers hadden een fantastische dag en er is een hoop nuttig werk verzet.
Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.