Sinds ik burgemeester van de gemeente Oldebroek ben zit ik in het algemeen bestuur van Regio Zwolle. We werken hier samen met 4 provincies, 22 gemeenten, 4 waterschappen maar ook met ondernemersverenigingen en onderwijsorganisaties. Samen werken we aan een goede brede welvaart (of goed breed welzijn), voor alle huidige en toekomstige inwoners en ondernemers. Het gaat over economie en arbeidsmarkt, over ruimtelijke ontwikkelingen, over infrastructuur en nog heel veel meer. Want als we een van de sterkst groeiende regio’s willen blijven, dan moeten we samenwerken. Inspelen op ontwikkelingen. Vooruit kijken. Daarom is het goed en belangrijk dat we elkaar erg goed weten te vinden. Dat doe ik vanuit Oldebroek natuurlijk niet alleen. Daar zijn ook de wethouders vanuit hun portefeuilles hard mee bezig.
De samenwerking binnen Regio Zwolle doet mij denken aan mijn tijd als wethouder in de regio Groningen − Assen. Dat was een regio met 2 provincies en 12 gemeenten. Toen ging het vooral over woningbouw, mobiliteit en bedrijventerreinen. Het grote verschil is dat die samenwerking alleen tussen overheden was. En dat is echt anders dan hier. De samenwerking met ook ondernemers en onderwijs heeft echt meerwaarde. Het geeft andere inzichten en doelen. Daarom is Regio Zwolle wat mij betreft een mooi voorbeeld van krachten bundelen; écht samen sterker.
En dat is ook nodig. Want de gemeente Oldebroek is geen eilandje. Wanneer we een besluit nemen op het gemeentehuis, dan betekent dat vaak ook iets voor buurgemeenten en de regio. Dat gaat niet alleen over wegen, infrastructuur of het OV. Maar ook over waar er wordt gebouwd en hoe en waar voorzieningen zijn. Waar zitten de ziekenhuizen en scholen? Het gaat over gezondheid, milieu, onderwijs, persoonlijke ontwikkeling en veiligheid. Veel van wat we doen stemmen we af met andere partijen. Dat doen de wethouders vanuit hun portefeuille met hun collega’s in de regio en de provincie en dat doe ik op mijn beurt met mijn collega’s.
Naast dit soort formele samenwerkingsverbanden ben ik ook lid van een burgemeesterskring. Eens in de zoveel tijd komen we samen met 15 gemeenten en het waterschap. Van Harderwijk tot Brummen en van Apeldoorn tot Heerde, inclusief het Waterschap Vallei en Veluwe. Tijdens deze bijeenkomsten hebben we het over de meest uiteenlopende onderwerpen. Leuke en minder leuke dingen waar we vanuit ons werk tegenaan lopen. Vaak heel herkenbaar. En daardoor kunnen we elkaar goed helpen. Verder helpen. En dus ook onze gemeente verder helpen.
En dat is precies wat we willen – wat ik wil. En dan is het goed om niet alleen naar volgende week, volgende maand of volgend jaar te kijken. Eigenlijk moeten we voor sommige opgaven meer dan een halve eeuw vooruit kijken om in te schatten wat we nu - op dit moment - wel of niet moeten doen. Dan helpt het ook om terug te kijken en na te denken over hoe zaken zich ontwikkeld hebben. Met dat inzicht kun je je best doen om na te denken over richting voor de (verre) toekomst. Want de opgaven van nu moeten we niet aanpakken met de oplossingen van gisteren.
Lastige vraagstukken, een grote verantwoordelijkheid. Dat geldt voor ons allemaal, als gemeentebestuur en dus ook voor mij. Daarom is het heel fijn en goed dat we elkaar weten te vinden. Op het gemeentehuis, in Oldebroek, de regio en de provincie. Nationaal en internationaal. Formeel en informeel. Goed (zijn) voor Mekaar!
Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester
Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.